Despre pescuit

Despre pescuit

Gelu Cărbunescu, pescar, Mila 23

Înainte un pescar prindea, cel mai slab pescar, care avea cele mai puține scule, totuși prindea undeva la 60-70 de kile de pește. Cel mai prost pescar. Iar un pescar bun, pe zi, prindea undeva între 150-200 de kile de pește pe zi. Acum un pescar, cât este el de bun, prinde 20-30 de kile la două zile.

E diferență mare cum era înainte și unde s-a ajuns în ziua de azi. Bine că și cauza e mare, aici e chestie și de colmatarea bălților, a canalelor. Pe timpul lui Ceaușescu canalele erau toate decolmatate frumos. Acuma ăștia nu se ocupă nici de decolmatări ca lumea, nimic, totul e vraiște.

Și pescuitul excesiv…  De ce este pescuit excesiv? Pescarul caută să prindă cât mai mult pește și atunci își face cât mai multe scule și să prindă undeva, să zicem măcar, pe zi, să prindă  100-200 de kile pește ca să îi rămână și lui din banii ăia. Ce pune el pe benzină, cheltuieli, facturi și nu știu ce, și plus să-i rămână lui pentru impozit și pentru casă. Acum dacă prinzi 20-30 de kile la 2 zile, păi ce-ai făcut? N-ai făcut nimic.