Despre

                                                                                      Oameni și delte, un proiect de Dragoș Lumpan

 

Delta Dunării este asociată în general cu flora și fauna. Acest lucru este confirmat de o simplă căutare „Delta Dunării” pe Google Images: pe prima pagină apar foarte puțini localnici. Nici textele nu sunt mai darnice cu oamenii din Deltă; de exemplu wikipedia.org folosește peste 1700 de cuvinte pentru a descrie biodiversitatea și sub 100 de cuvinte pentru populația din Deltă. Pot fi multe explicații: fauna și flora din Deltă sunt într-adevăr spectaculoase. În Deltă sunt puțini oameni; densitatea populației este de aproximativ 20 de ori mai mică față de restul României, iar Delta se află în proces de depopulare.

 

 “Șablonul general este: omul din Deltă este pescarul care pescuiește, bea, doarme și cam asta este tot ce poate să facă. În realitate, Delta presupune mult mai multe categorii de oameni…” – acesta este un citat dintr-unul dintre interviurile pe care puteți să le vedeți pe acest website.

 

În 2023 și 2024 am făcut fotografii în Delta Dunării și în deltele Kızılırmak (în Turcia) și Ebru (în Spania). „Oameni si delte” observă în fotografie și film locuitorii din aceste delte, mediul în care trăiesc, viața lor obișnuită.

Dacă aveți sugestii, propuneri, povești sunt binevenite; puteți să le scrieți pe formularul de contact.

 

Program cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional

Programul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul programului sau de modul în care rezultatele programului pot fi folosite.  Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.

 

Parteneri:
Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23, Căminul Cultural Mahmudia, Casa de cultură Sulina, Centrul cultural Delta Dunării, Centrul de Fotografie Documentară, GeoEcoMar,  Institutul de Cercetari Eco-Muzeale Gavrila Simion Tulcea, Librăriile Cărturești, Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Muzeul Național al Țăranului Român, Muzeul-Atelier „Școala de la Piscu”, PostModernism Museum, Primăria comunei C.A. Rosetti, Primăria comunei Chilia Veche, Primăria comunei Sfântu Gheorghe, Revista Zeppelin, Sc Ivan Pescar srl

Mulțumiri: 

GeoEcoMar, Chainsaw Europe și oamenilor din delte.