Despre

                                                                                      Oameni din Deltă, un proiect de Dragoș Lumpan

 

Delta Dunării este asociată în general cu flora și fauna. Acest lucru este confirmat de o simplă căutare „Delta Dunării” pe Google Images: pe prima pagină apar foarte puțini localnici. Nici textele nu sunt mai darnice cu oamenii din Deltă; de exemplu wikipedia.org folosește peste 1700 de cuvinte pentru a descrie biodiversitatea și sub 100 de cuvinte pentru populația din Deltă. Pot fi multe explicații: fauna și flora din Deltă sunt într-adevăr spectaculoase. În Deltă sunt puțini oameni; densitatea populației este de aproximativ 20 de ori mai mică față de restul României, iar Delta se află în proces de depopulare.

 

Șablonul general este: omul din Deltă este pescarul care pescuiește, bea, doarme și cam asta este tot ce poate să facă. În realitate, Delta presupune mult mai multe categorii de oameni…” – acesta este un citat dintr-unul dintre interviurile pe care puteți să le vedeți pe acest site.

„Oameni din Deltă” observă în fotografie și film locuitorii din Delta Dunării, mediul în care trăiesc, viața lor obișnuită.

 

„Oameni din Deltă” este un proiect în desfășurare. În 2023 voi continua să fac fotografii și să filmez oameni din Delta Dunării, dar și din alte delte: Kızılırmak (în Turcia) și Ebru (în Spania). Dacă aveți sugestii, propuneri, povești sunt binevenite!

 

Proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite.  Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.

 

Parteneri:
Muzeul-Atelier Școala de la Piscu, Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23, Ivan Pescar, Muzeul Național al Țăranului Român, Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Centrul de Fotografie Documentară, Zeppelin, Librăriile Carturesti, PostModernism Museum.

Mulțumiri: 

GeoEcoMar, Chainsaw Europe și oamenilor din Deltă.