“Chiar dacă aș câștiga la loto, tot aici m-aș întoarce.” EN

“Chiar dacă aș câștiga la loto, tot aici m-aș întoarce.” EN

Florin Tomazatos, pilot nave maritime, Sulina

Aici muncesc, aici m-am născut, aici trăiesc, îmi place. Aș pleca de aici niciodată. Chiar dacă aș câștiga la loto, tot aici m-aș întoarce. M-am învățat. Îmi place pur și simplu. E o zonă fabuloasă dacă știi s-o descoperi. Dacă știi să cauți niște detalii frumoase.  Sunt marinar, pilot de Dunăre maritimă.

Îmi place apa în primul rând. Apa și, cum să zic eu, simbioza asta între apă și vânt, pe care trebuie s-o stăpânești. De exemplu, să știi când să te duci la pescuit. Când e vând prea tare, n-ai ce căuta. Sau mergi degeaba. Nu odată mă ambiționez, nu, domnule că eu azi am chef să merg la pescuit, sfidez natura. Bineînțeles că natura îți dă bobârnace. Te duci degeaba. La fel că și în cazul meseriei, pe o vreme nefavorabilă, nu-ți ies toate manevrele bine. Dar uneori ești nevoit să le faci.

Când ești în gheață, când a început nava să meargă și gheața e cât de cât crăpată, deci îți faci drum printre sloiuri, nu îți permiți luxul să reduci mașina și mergi. Mergi cu toată viteza. Și uneori ai reacții. Gheața te respinge și te poți lovi de altă navă care și ea nu vrea să reducă mașina, că-i în gheață, de exemplu. Sau pur și simplu poate să te arunce pe mal. Pe mal nu m-a aruncat, dar te poți atinge de altă navă. Trăiești cu mari emoții.  Canalul Sulina este cel mai periculos, cel mai îngust. Are adâncime dar îngust. Cel puțin acum, la nivel de întâlniri e jale între 2 nave maritime încărcate cu 7 metri pescaj. Este o mare aventură. Am propus administrației inclusiv să … o zi într-un sens, o zi în altul, cum e Bosforul. Nu vor, sunt închistați în ale lor.

.