De ce nu mai e pește?

De ce nu mai e pește?

Florin Tomazatos, pilot nave maritime, Sulina

În primul rând pentru că toată lumea scoate pește din apă și nu pune nimeni înapoi. Nu există un program riguros, ce să mai zicem științific de populare cu puiet – una. A doua… Ce să zic? Dacă întrebi un pescar industrial de multe ori dă vina pe cel cu lanseta. Că-i presiune mare, că-s mulți pescari cu lanseta. Mulți lansetiști spun același lucru despre pescarii care dau cu plasa, că plasa nu selectează, că omoară pești. Adevăru-i undeva la mijloc. Dar în primul rând nu se fac populări, nu s-au făcut populări, ăsta e cel mai mare… cea mai mare problemă zic eu, asta e cea mai mare.

Și pescarii nu prea au etică. Nu eliberează capturile mici. Ne-eliberând peștii mici, ce să mai crească? Asta se întâmplă și la nivel de undițari și la nivel de profesioniști. De când lumea.

Braconajul? Normal că există și ăsta, dar unde nu există? Depinde de metoda de braconaj. Am auzit că se dă cu curent electric, alții dau cu ustensile interzise. Adică cu ochi mic care poate să prindă și pește mic și îl omoară, îl asfixiază. N-are nicio șansă…chiar dacă nu-ți trebuie ca să recoltezi. Îl dai în apă degeaba, că el e mort deja.